Управління підземними водами в Україні: тенденції, напрями розвитку та удосконалення - Островецький, В.І. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті розглядаються окремі аспекти управління підземними водами, в Україні в тому числі. Зокрема, висвітлюються теоретичні засади та прикладні аспекти управління підземними водами, а також основі чинники, що призводять до ускладнень та погіршення стану підземних вод. Аналізується світовий досвід вирішення цих проблем. Нераціональна та неконтрольована експлуатація підземних вод детермінує низку проблем, як то дефіцит води та виснаження запасів підземних вод унаслідок їх інтенсивного видобутку, залежність від ґрунтових вод екосистем і забруднення навколишнього середовища, у тому числі твердими побутовими відходами (пластик, поліетилен тощо), токсичними речовинами і патогенними організмами. За результатами дослідження пропонується знизити норматив щодо обов’язкового звітування водокористувачами, а також сприяти розширенню охоплення системою магістрального водопостачання та водовідведення максимальної кількості населених пунктів у найкоротші терміни, що дозволить покращити управління підземними водами в Україні.