Сталий розвиток на рівні промислових районів: проєктний підхід стратегування - Рогоза, М.Є.; Петрова, І.П. (Вісник економічної науки України, 2022)
Стаття присвячена дослідженню методологічних підходів управління проєктами при вирішенні проблем розробки науково-теоретичних підходів обґрунтування застосування проєктного підходу як необхідного та ефективного інструментарію щодо підсилення реалізації процесів формування стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів України. Методика дослідження. При проведенні досліджень використано підходи загальнонаукових методів досліджень, аналізу, прогнозування і проєктного управління, методику визначення критеріїв та кількісної оцінки процесів та стадій індустріальної, постіндустріальної та неоіндустріальної їх модернізації. Результати. Досліджено проблеми розробки науково-теоретичних підходів формування та обґрунтування застосування проєктного підходу як необхідного та ефективного інструментарію щодо підсилення реалізації процесів формування стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів України. Концептуально обґрунтовано застосування проєктного підходу як методологічного інструменту реалізації процесів формування стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів України. Визначено, що управління проєктами і програмами може використовуватись в управлінні тематикою проєктів пов’язаних із сталим розвитком промислових районів. Практична значущість результатів дослідження. Розроблені концептуальні підходи використання проєктного підходу у формуванні стратегічних сценаріїв виходу на траєкторію сталого розвитку промислових регіонів на основі виконання організаційних, наукових та прикладних аспектів проєктного управління можуть бути використані у проєктах (проєктних програмах) переходу до сталого розвиту регіонів із орієнтацією на забезпечення умов, які дозволять регіону мати необхідні ресурси для забезпечення гідних умов життя населення та підвищення конкурентоспроможності економіки.