Механізм забезпечення економічної безпеки підприємства - Пілецька, С.Т.; Коритько, Т.Ю.; Кравчук, Н.М. (Вісник економічної науки України, 2022)
Статтю присвячено опрацюванню останніх досліджень, присвячених механізму забезпечення економічної безпеки підприємства. Метою статті є теоретичне обґрунтування складових механізму забезпечення економічної безпеки підприємства. У дослід¬женні теоретичних аспектів механізму забезпечення економічної безпеки підприємства були застосовані наступні методи: узагальнення, систематизації, діалектичний й абстрактно-логічний; при проведенні аналітичного дослідження щодо класифікації загроз економічної безпеки підприємства були застосовані методи групування, аналізу та синтезу, графічний та економіко-статистичний. Для обґрунтування складових механізму забезпечення економічної безпеки підприємства було застосовано абстрактно-логічний метод. Для визначення процесу забезпечення відповідного рівня економічної безпеки підприємства використано системний підхід. Проаналізовано історію становлення та розвитку концепції, узагальнено підходи різних авторів до визначення поняття економічної безпеки підприємства, представлено авторське трактування економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано, що ключовим методологічним інструментом при реалізації процесу забезпечення відповідного рівня економічної безпеки підприємства є системний підхід, який виступає домінантою при формуванні механізму забезпечення економічної безпеки підприємства. Розглянуто підходи авторів до сутності механізму забезпечення економічної безпеки та визначено авторське трактування даного поняття. Зазначено, що механізм забезпечення економічної безпеки підприємства – це структурно взаємопов'язана сукупність заходів і способів, що підсилюють вплив на фактори, від стану яких залежить результативність економічної безпеки. Розкрито елементи механізму забезпечення економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано, що подання механізму забезпечення економічної безпеки підприємства формується на основі наукових підходів і принципів з використанням фундаментальних і прикладних теорій, констатує множинність його елементів та доводить складність процесу забезпечення безпеки. Це дозволило визначити напрям подальших досліджень, який пропонується спрямувати на вибір конкретних інструментів оцінки ефективності механізму в залежності від умов функціонування підприємства, стадії розгортання кризового процесу та ресурсного потенціалу підприємства.