Концептуально-методичні засади оцінювання інноваційного розвитку соціально-економічних систем - Падерін, І.Д.; Горященко, Ю.Г. (Вісник економічної науки України, 2022)
Інформаційно-методичне забезпечення оцінювання інноваційного розвитку держави, регіонів та підприємств потребує удосконалення та новітніх теоретико-методологічних напрацювань. Основним завданням даного дослідження є розробка методу обрахунку інтегрального показника рівня інноваційного розвитку на щаблі екзогенної системи управління інноваційним процесом з метою виявлення стану і тенденцій інноваційного розвитку України. Проведено факторний аналіз показників, що характеризують інноваційний розвиток держави за період 2010-2019 рр., за допомогою методу модифікованої головної компоненти побудовано узагальнюючий показник. Уперше запропоновано інтегрований показник – рівень інноваційного розвитку соціально-економічних систем (держави, регіонів). Розроблено метод обчислення інтегрального показника рівня інноваційного розвитку України, що включає інституційно-соціальну, економічну, наукову, інформаційно-освітню та фінансову складові інноваційного розвитку.