Аналітика соціолого-інформаційного розрізу економічних та воєнно-оборонних проблеми в Україні на сучасному етапі (Уніфікований публіцистичний матеріал cформовано на базі дискусійних заходів в об’єднаних територіальних громадах) - Андрушків, Б.М.; Кирич, Н.Б.; Погайдак, О.Б.; Ратинський, В.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті, на основі соціологічного аналізу громадської думки та існуючого досвіду роботи державних органів управління, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання, за участі громадських формувань виявлено окремі проблеми воєнно-оборонного характеру. Дано їм оцінку з позицій пересічного громадянина об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Дослідження виконано шляхом опитування громадян про причини виникнення недоліків, та упущень як тактичного так і стратегічного характеру. На основі існуючого досвіду, запропоновано шляхи і засоби їх ліквідації. Вивчено передумови посилення відповідальності за кінцеві результати діяльності у цій сфері. Вступ України в Європейську співдружність, у повоєнний період, обумовлює не лише успішність боротьби і у кінцевому результаті перемогу, а і розробку та впровадження засобів і механізмів активізації діяльності об’єднаних територіальних громад, суб’єктів господарювання у принципово нових умовах. Встановлено, що за рахунок комплексного використання громадських, політичних, духовних чинників при внесенні в законодавство відповідних змін можна забезпечити підвищення ефективності реформ та попередити негативні явища що отримали розвиток у посттоталітарний період та у процесі війни. Підвищення ефективності означених заходів пропонується за рахунок власне ідеологічно-виховних та інноваційно-управлінських важелів. Це є одним з напрямів не лише розвитку національної та регіональних традицій і культури, а і зміцнення економічної безпеки в державі, та стабільне функціонування національної економіки України, що власне і може зробити її конкурентоздатною в умовах світового суперництва та вступу до ЄС та НАТО.