Управління ланцюгами поставок у повоєнний період - Бойченко, М.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
Війна та пов’язані з нею внутрішньоукраїнські та зовнішньоекономічні реалії негативно вплинули не тільки на саму логістичну систему країни, але в першу чергу на ланцюги поставок. За 2,5 місяці втрачено 6,3 тис. км головних колій, пошкоджено 23573 км автодоріг та 289 автомобільних і 41 залізничного мостів. Країна змушена оперативно перебудовувати логістичну систему. В плані економічного відновлення України одним із найголовніших завдань визначено налагоджен¬ня логістики у західному напрямку. А план ЄС повоєнного відновлення України передбачає відбудову всієї інфраструктури, в тому числі логістичної, за найновішими стандартами та європейською політикою. Для визначення оптимальної стратегії управління ланцюгами поставок в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення було проаналізовано найкращі стратегії 2021 року – другого року пандемійних обмежень. Обґрунтовано, що найбільш оптимальною стратегію управління ланцюгами поставок в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення буде стратегія діджиталізації. Детально розглянуто процес управління ланцюгами поставок, запропоновано напрями реалізації системи управління ланцюгами поставок. Доведено, що впровадження новітніх принципів управління ланцюгами поставок відповідно до проаналізованих сучасних тенденцій її розвитку дозволить відбудувати логістичну інфраструктуру на такому рівні, що це не тільки дозволить оптимально трансформувати логістичну систему країни, а й стане однієї із складових максимальної інтеграції України з ЄС.