Особливості правового регулювання публічних закупівель в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 29 червня 2022 р.) - Малолітнева, В.К. (Вісник НАН України, 2022)
У статті окреслено особливості правового регулювання публічних закупівель в умовах воєнного стану. Визначено основні напрями, за якими пропонується провести реформу публічних закупівель в Україні у повоєнний період: спрощення порядку здійснення публічних закупівель, адаптація вітчизняного законодавства до вимог ЄС у цій сфері, подальша діджиталізація публічних закупівель, а також стратегічне використання публічних закупівель для досягнення відповідних цілей за різними напрямами державної політики. Особливу увагу приділено стратегічному використанню публічних закупівель, що має становити основу післявоєнної відбудови України. Наголошено на необхідності розвитку сталих публічних закупівель. Узагальнено результати попередніх досліджень щодо необхідності запровадження «зелених» та соціально відповідальних публічних закупівель (за напрямом забезпечення зайнятості населення) у контексті процесів відбудови. Запропоновано розробити та затвердити Національну стратегію публічних закупівель, а також стратегії розвитку публічних закупівель відповідних областей у зв’язку з Планом відновлення України.