Ідея українського культурного європеїзму в повоєнну добу (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 29 червня 2022 р.) - Василенко, В.С. (Вісник НАН України, 2022)
У статті здійснено хронологічний зріз історії ідеї європеїзму як складової української культурної та історичної свідомості, зокрема висвітлено основні моменти і специфіку її функціонування в працях українських інтелектуалів кінця 1940-х років. Розглянуто проблему історичних основ українського європеїзму в статтях Бориса Крупницького, його геополітичну візію України між Заходом і Сходом. Приділено увагу питанню європейської ідентичності української культури в есеїстиці Юрія Шереха (Шевельова), його спробі ревізії концепції історії Арнольда Тойнбі та ідеї «азіатського ренесансу» Миколи Хвильового. Розкрито погляди Юрія Косача на культурні процеси європейського повоєння, зокрема його спроби аналізу концепції Освальда Шпенглера про «присмерк культур» і «атлантійської концепції» Андре Мальро.