Імперативи матриці постулатів ноосферних цивілізаційних трансформацій як підґрунтя євроінтеграційних стратегій розвитку - Євдокименко, В.К.; Кельбя, С.Г. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
На основі поглибленого вивчення та узагальнення досліджень у руслі біхевіористичної концепції в економіці та їх практичних результатів, системно-аналітичного ситуативного пошуку і опрацювання методологічного і методичного підґрунтя формування економічного мислення та поведінки суб`єктів реального сектору економіки і практики прийняття ними рішень обґрунтовується необхідність впровадження в якості таких підвалин імперативів матриці постулатів ноосферних цивілізаційних трансформацій. Запропоновано приклад покрокового плану відповідних першочергових практичних дій. Зокрема, шляхи створення в суспільстві інформаційно-комунікативної і ментально-психологічної атмосфери переходу від репресивно-фіскальної до підтримуючо-розвивальної парадигми; впровадження конвергентно-інтеграційної домінанти в економічне мислення кадрів усіх рівнів; регулювання за допомогою EMMiSoftComputing складу, пропорцій і співвідношення темпів розвитку ВЕД з метою максимізації ВДВ; формування ядер інвестиційно-інноваційно-технологічного прориву через створення спеціальних режимів інвестиційної діяльності та пріоритетного розвитку; перехід від дрейфу дескриптивно-дисипативних концепцій до синергічної орієнтації при формуванні й розвитку територіальних громад; приведення у відповідність до сучасного світоустрою і його викликів соціальних комунікацій та інформаційної діяльності. Обґрунтовано шестикроковий план корекції управління соціально економічним розвитком Чернівецької області.