Інституціональне забезпечення деструктивної конкуренції в Україні: стан, проблеми та напрями вдосконалення - Сердюк, О.С.; Петрова, І.П. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
У статті проаналізовано інституціональне забезпечення деструктивної конкуренції в Україні. Розглянуто правову основу для регулювання деструктивної конкуренції в Україні. Виявлено, що антимонопольне законодавство суттєво вдосконалено та розширено нормативно-правовими актами. Зазначено, що незважаючи на всі здобутки, законодавство з регулювання деструктивної конкуренції порівняно із зарубіжними аналогами доволі молоде й потребує урахування специфічних факторів, що об’єктивно існують в Україні. Проаналізовано показники, які характеризують рівень деструктивної конкуренції в Україні. Серед найбільш поширених порушень деструктивної конкуренції є зловживання монопольним становищем, антиконкурентні дії органів влади, антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання та недобросовісна конкуренція. Досліджено кількісні показники за кожним видом порушень деструктивної конкуренції в Україні за 2014-2020 рр. Наведено дані у розрізі видів економічної діяльності. Проаналізовано співвідношення накладених Антимонопольним комітетом України штрафів та сплачених штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у 2014-2020 рр. Запропоновано напрями вдосконалення інститутів стримування деструктивної конкуренції в Україні.