Чи існує загальний еквівалент трансакційних витрат? - Ситник, Є.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
У статті поставлено питання про існування загального еквіваленту трансакційних витрат, відмінного від грошей. Проведено розмежування понять трансакційних витрат та трансакційних дій. Дано визначення трансакційних витрат як витратного (у сенсі витрат вартості і часу) сліду трансакційних дій. Впроваджено поняття континууму трансакційних дій, окреслено склад континууму трансакційних дій та виявлено основні причини його збільшення у сучасній економіці, серед яких специфічні для економіки, перехідної від командно-адміністративної системи радянського типу до ринкової. Уточнено механізм витіснення ринкових трансакцій фірмою. Трансакціозаміщення – це процес (процеси) виконання фірмою певної сукупності трансакційних дій, що супроводжують трансформаційні процеси від їх початку до закінчення. Трансакціозаміщення пов’язане з трансакційною ємністю інституту. Встановлено відповідність між підмножинами континууму трансакційних дій та трансформаційними (виробничими) процесами. Впроваджено поняття агеративної системи як однієї з двох великих систем, що підтримують симетрію в економіці, і яка існує паралельно із ринковою, або товарно-грошовою. Агеративна система побудована на базі управлінських дій і є комплексом управлінських, трансакційних дій усіх типів і видів. Створено таблицю, у якій розміщені основні відповідності між трансформаційними і трансакційними типами процесів та породжуваними ними економічними явищами. Трансформаційні та трансакційні процеси породжують різні типи економічних явищ. Якщо в трансформаційних процесах створюються товари, точніше, натурально-речові тіла товарів як носії вартості, то в трансакційних процесах створюються інститути. Якщо в результаті розвитку трансформаційних (виробничих) процесів відбувається накопичення капіталу (яке, власно, і є ціллю капіталістичного виробництва), то внаслідок розвитку трансакційних процесів відбувається накопичення управлінської влади. Ціль бюрократії – збільшення та концентрація управлінської влади.