Дослідження зарубіжного досвіду сфери енергозберігаючих технологій - Смерека, С.Б. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
Розглядаються актуальні питання впровадження енергозберігаючих технологій різними країнами, наголошено на завданнях пріоритетного розвитку впровадження енергозберігаючих технологій, які завжди були в числі головних економічних завдань та вирішувалися проведенням відповідної політики як в рамках окремих держав та і в єдності декількох держав. Досліджено досвід впровадження енергозберігаючих технологій в Норвегії, Швеції, Данії, Німеччині, Франція, Польщі, розвиток перспективних технологій у цих країнах, їх трансформація у зростання енерговиробництва і збільшення кількості робочих місць з одночасним створенням високоефективного екологічно чистого енергетичного сектору економіки, розглянуті основні моделі реформування житлово-комунального господарства в країнах Західної Європи, які цілеспрямовано націлені на впровадження енергозберігаючих технологій.