Фінансова підтримка ревіталізації старопромислових територій: досвід Великобританії, Чехії та Туреччини - Солдак, М.О. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
Старопромислові території стикаються з проблемами в економічній, соціальній та екологічній сферах, які виникають унаслідок втрати традиційними галузями ринків збуту, збитковістю та припиненням виробничої діяльності, появою внаслідок процесів деіндустріалізації та реформування прав власності занедбаних територій колишнього промислового використання. Уряди країн по-різному реагують на ці виклики залежно від інституцій, створених на наднаціональному, державному та регіональному рівнях, обсягів коштів, які вони мають у своєму розпорядженні для подолання економічної, соціальної та екологічної незахищеності мешканців таких територій. У статті узагальнено світовий досвід фінансової підтримки сталого розвитку старопромислових територій та обґрунтовано рекомендації щодо можливостей їх використання для ревіталізації таких регіонів в України. Як об’єкти дослідження обрано три країни: Великобританію, Чехію та Туреччину. Рекомендації, які обґрунтовано для України, стосуються визначення критеріїв пріоритетності проєктів на основі оцінки рівня розвитку територій за зваженим індексом декількох показників, набір яких може бути адаптований до специфічних національних умов але має відображати всі складові сталого розвитку; використання можливості європейської інтеграції у сфері інновацій, науки та освіти з метою формування сучасної політики ревіталізації старопромислових регіонів; використання коштів Державного фонду регіонального розвитку на реалізацію проєктів ревіталізації старопромислових територій; активного залучення агенцій регіонального розвитку до вирішення проблемних питань ревіталізації занедбаних територій колишнього промислового використання.