Проблемні питання та ключові перешкоди ефективного економічного розвитку східних регіонів України - Шипоша, В.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2021)
На даний час кластеризацію визнано ефективним механізмом і можливістю для структурних інституційних змін в економіці східних регіонів України. Метою дослідження є визначення проблемних питань і виявлення головних перешкод, які стримують ефективний економічний розвиток східних регіонів України. На підставі аналізу динаміки показників економічного розвитку Донецької та Луганської областей виявлено сукупність бар’єрів, які умовно розподілено за такими групами: політичні, нормативно-правові, інноваційні, інвестиційні, інформаційні, екологічні, інфраструктурні, логістичні. Здійснено прогнозну оцінку показників, що характеризують економічний розвиток регіонів, із використанням економіко-математичного інструментарію, і на цій основі виявлено тенденції їх подальшого функціонування. На основі узагальнення стратегій регіонального розвитку Донецької та Луганської областей виявлено їх недоліки в частині створення кластерних структур. З урахуванням значного потенціалу впливу кластерів на економіку регіону доведено необхідність розроблення економетричної моделі, яка оцінюватиме результативність функціонування кластерного утворення. Обґрунтування системи фінансово-економічних відносин, що виникають у процесі управління розвитком і функціонування регіональної економіки на основі формування кластерів, дозволило визначити безпосередній взаємозв’язок між кластеризацією регіональної економіки та посиленням конкурентних позицій фінансово-економічних суб’єктів на регіональному ринку, що є додатковим джерелом кредитування регіональної економіки та сприяє зростанню фінансових показників національної економіки.