Війна і мир в Україні: шляхи до реальної перемоги і розвитку - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2022)
Розглянуто питання критеріїв реальної перемоги України у війні. В координатах метаантропології і метаантропологічного потенціалізму показано, що одним з основоположних критеріїв може бути збереження і розвиток цивілізаційної суб’єктності України. Глобальним критерієм перемоги, що є одночасно її глобальним смислом та значенням і впливає на рішення країн Заходу про надання економічної й військової допомоги нашій країні, може бути лише перемога нового гуманізму над неототалітаризмом, який сьогодні загрожує не лише Україні, а й усьому світу. Новий гуманізм, який зумовлює реальну перемогу України і підтримку світу, — це не лише гуманізм співчуття до Іншого, а й гуманізм консолідації і співтворчості з Іншим. Саме такий новий гуманізм ціннісно поєднує країни Європи та Євроатлантики, в цивілізаційний простір яких все більше входить Україна.