Національне відродження України у повоєнний період (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 31 серпня 2022 р.) - Зеленько, Г.І. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді зазначено, що з початком повномасштабного російського воєнного вторгнення в Україні відбулося істотне прискорення процесів націєтворення. Те, на що раніше потрібні були десятиліття, зараз змінюється за місяці чи навіть тижні. Підкреслено, що Українська держава виявилася значно міцнішою, ніж здавалося, а національна стійкість, як показала війна, ґрунтується насамперед на здатності суспільства до самоорганізації. Саме суспільна самоорганізація і має стати основою повоєнного відновлення України.