Об одном подходе к решению задачи о свободных колебаниях сплошного неоднородного цилиндра конечной длины - Григоренко, А.Я.; Ефимова, Т.Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
На базi тривимiрної теорiї пружностi розглянуто задачу про вiльнi коливання суцiльного цилiндра з рiзними граничними умовами на його торцях. Основнi рiвняння теорiї пружностi методом сплайн-апроксимацiї зведено до задачi на власнi значення для систем звичайних диференцiальних рiвнянь по радiальнiй координатi. Розрахунки проводилися стiйким чисельним методом дискретної ортогоналiзацiї. Наведено результати розрахунку частот iзотропного неоднорiдного цилiндра з рiзними умовами на торцях.