Исследования работоспособности и эффективности эмпирического прогнозирования качественных характеристик стали на предпроектной стадии ее создания - Большаков, В.И.; Дубров, Ю.И.; Жевтило, Е.Ю. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Викладено iдеологiю синтезу спецiалiзованої експертної системи, спрямованої на iдентифiкацiю механiчних властивостей будь-якого матерiалу. Подано алгоритм синтезу цiєї експертної системи та показана його програмна реалiзацiя. Дослiдження структури, марки сталi, взятої як приклад, показали працездатнiсть та ефективнiсть запропонованої спецiалiзованої експертної системи для розв’язання чисельно незвiдних задач матерiалознавства.