Цистеїн як інгібітор корозії сталі у кислих середовищах - Ткаленко, Д.А.; Вишневська, Ю.П.; Бик, М.В.; Присяжний, В.Д. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Отримано новi та проаналiзовано наявнi лiтературнi данi про процеси комплексоутворення; розвинено новi принципи вибору iнгiбiторiв корозiї металiв з високою захисною здатнiстю. На прикладi цистеїну показано застосовнiсть концепцiї вибору iнгiбiторiв за здатнiстю утворювати малорозчиннi металоорганiчнi комплекси з iонами металу, що розчиняється, а також застосовнiсть запропонованої концепцiї для пояснення електрохiмiчної i корозiйної поведiнки залiза в розчинах сiрчаної кислоти з домiшками цистеїну. Дану концепцiю можна використовувати для цiлеспрямованого вибору екологiчно чистих iнгiбiторiв.