Визначення абсолютної конфігурації дигідроінденолів методами ферментативного аналізу та хіральної ВЕРХ - Присяжнюк, Д.В.; Колодяжна, О.О.; Колодяжна, А.О.; Файзієв, O.O. (Доповіді НАН України, 2022)
Рацемічні 1,2-дигідроінденоли розділено на енантіомери за допомогою кінетичної контрольован ої естерифікації в присутності біокаталізатора Burkholderia cepacia lipase (BCL). Досліджено також ферментативне розділення ацетатів галогендигідроінденолів гідролізом у присутності іммобілізованої на діатомітних ліпазах Candida antarctica B. Для визначення абсолютної конфігурації стереоізомерів галогендигідроінденолів використовували хіральний ВЕРХ-аналіз у поєднанні з ферментативною кінетичною дерацемізацією із застосуванням правила Казлаускаса, а також рентгеноструктурного аналізу для деяких сполук. Сумісне використання декількох методів підвищує надійність у визначенні абсолютної конфігурації досліджуваних сполук.