Вплив супутніх іонів на ефективність процесу знефторення води модифікованою керамічною мембраною - Дульнева, Т.Ю.; Деремешко, Л.А.; Баранов, О.І.; Гончарук, В.В. (Доповіді НАН України, 2022)
Досліджено закономірності процесу знефторення розчинів трубчастою мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів, розробленою в Інституті колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України. Природна вода, як правило, містить разом з фторидами інші макрокомпоненти (супутні іони), які можуть впливати на параметри процесу її знефторення, тому було вивчено вплив різних іонів, зокрема, Cl⁻, HCO₃⁻ і SO₄²⁻ на затримувальну здатність до фторидів керамічної мембрани, модифікованої гідроксосполуками Al(ІІІ). Показано, що з підвищенням концентрації солей, що містять вказані іони, при додаванні їх до вихідних розчинів окремо, зростала концентрація F⁻ у пермеаті. Виявлено, що найбільший негативний вплив на процес знефторення виявляли іони SO₄²⁻. Присутність у розчині кожного із зазначених іонів індивідуально забезпечувала ГДК F⁻ у питній воді, а суміш цих іонів значно знижувала ефективність процесу. При цьому нормативне значення ГДК фтору в питній воді досягалося лише при k < 40 %, що недостатньо для практичного використання. З урахуванням негативного впливу типових природних аніонів на характеристики процесу знефторення розчину модифікованою керамічною мембраною визначено умови, за яких можна досягти ГДК іонів F⁻ у питній воді. Встановлено, що ефективність процесу знефторення розчину можна підвищити, якщо збільшити концентрацію Al(ІІІ) у мембранопідтримувальній добавці. Оскільки концентрація фторидів у багатьох водних джерелах України досягає 2,5–5,0 мг/дм³, для досягнення їх нормативних значень ГДК у питній воді є прийнятним використання концентрації 15 мг/дм³ Al(ІІІ) у мембранопідтримувальній добавці для знефторення води модифікованою керамічною мембраною за наявності у воді інших аніонів.