Склад та антиоксидантні властивості екстрактів Deschampsia antarctica É. Desv. з різних місцезростань Морської Антарктики - Лагута, І.В.; Ставинська, О.М.; Кузема, П.О.; Аніщенко, В.М.; Іванніков, Р.В.; Парнікоза, І.Ю.; Пороннік, О.О.; Мирюта, Г.Ю.; Кунах, В.А. (Доповіді НАН України, 2022)
Досліджено склад і антиоксидантні властивості екстрактів, вилучених із рослин Deschampsia antarctica É. Desv., зібраних у регіоні Аргентинських островів — півострова Київ (Морська Антарктика). Склад екстрактів вивчено методами високоефективної рідинної хроматографії та мас-спектрометрії з матричноактивованою лазерною десорбцією/іонізацією; антиоксидантні властивості досліджено методом Фоліна—Чокальтеу та DPPH-тесту. Встановлено, що основними класами речовин, які містяться в екстрактах, є поліфенольні сполуки, зокрема флавоноїди, гідроксикоричні та гідроксибензойні кислоти. Підтверджено, що флавоноїди переважно представлені глікозидами лютеоліну; склад та кількість фенольних сполук залежить від генотипу рослини, місця походження та умов навколишнього середовища. Виявлено, що загальний вміст поліфенолів у досліджених екстрактах знаходиться в діапазоні 4,33—10,93 мг/г сирої сировини; найбільшу кількість активних речовин містять екстракти, вилучені з рослин острова Україна, а найменшу — з острова Дарбу. Результати антиоксидантних досліджень показали, що екстракти виявляють високу антирадикальну активність і здатні за 60 хв інгібувати понад 50 % DPPH радикалів. Одержані дані щодо складу поліфенолів у рослинах Deschampsia antarctica É. Desv. можуть слугувати маркером для моніторингу кліматичних змін.