Біосинтез наночастинок срібла з антибактеріальним ефектом проти Micrococcus luteus — збудника нозокоміальних інфекцій - Смірнов, О.Є.; Зелена, П.П.; Юмина, Ю.М.; Калиновський, В.Є.; Таран, Н.Ю.; Швартау, В.В. (Доповіді НАН України, 2022)
Розвиток технологій зеленого синтезу створює ефективні інструменти для синтезу наноматеріалів, що забезпечує зменшення негативного впливу хімічних і фізичних методів, а також зниження ризиків нанотехнологій. У статті запропоновано біосинтез наночасток срібла з антибактеріальною активністю проти Micrococcus luteus — опортуністичного збудника, що здатен викликати нозокоміальні інфекції, за допомогою водного екстракту плодів гострого перцю чилі (Capsicum annuum L.) сорту Теджа. Біосинтезовані наночастинки досліджували за допомогою спектроскопії в УФ та видимій частині спектра, розміри та морфологію наночастинок фіксували методом сканувальної електронної мікроскопії. Встановлено ефективність біосинтезованих наночастинок проти росту і розвитку Micrococcus luteus.