Інтеґраційний проект Г.Ґалаґана середини ХІХ ст. (вступна стаття й публікація О.Журби, Т.Литвинової) - Журба, О. (Український історичний журнал, 2022)
Мета публікації – введення до наукового обігу та аналіз пам’ятки суспільної думки 1857 р., що належить перу одного з найвпливовіших громадських діячів того часу Г.Ґалаґана. Методологічною рамкою представленого тексту стали підходи того сеґменту інтелектуальної історії, який націлює на виявлення біографії значимих суспільних та індивідуальних ідей, їх генези, поширення і впливу на громадське середовище у широкому соціальному й культурному контексті. Наукова новизна визначена винятковим місцем в історії української суспільної думки автора тексту, що вперше вводиться в науковий обіг. Пам’ятка представляє собою звернений до уряду проект програми реформ, спрямованих на поступове вирішення питання формування національної території шляхом адміністративної консолідації етнічноукраїнських реґіонів. Проект Г.Ґалаґана яскраво свідчить про напружені пошуки українською елітою нових, етнічних, обширів своєї Батьківщини, про використання нею для цього потенціалу державної влади, а також про новий етап в усвідомленні ролі й місця польського питання у творенні модерної національної ідентичності. Публікація дозволяє суттєво розширити уявлення щодо різноманітних і конкурентних варіантів конструювання та інтелектуальних стратегій творення українського модерного проекту у середині ХІХ ст. Поліфонічний за своїм змістом текст пропозицій Г.Ґалаґана може бути поставлений у широкі дослідницькі контексти – від створення інтелектуальної біографії самого автора до вивчення проблем взаємодії, взаємовпливу, співіснування на українських землях різних національних проектів, а також того, як уявлення про організацію простору, територій впливають і відображають процес формування національної самосвідомості та постановки національних програм.