Неминуча війна - Лисенко, О.; Маєвський, О. (Український історичний журнал, 2022)
Мета статті полягає у спробі осмислення феноменології повномасштабної війни Російської Федерації проти України, аналізі її історичних передумов, міжнародних, ідеологічних, політичних, економічних, етнонаціональних, соціокультурних, конфесійних, ментальних контекстів. Методологічну основу становить комбінація відповідних міждисциплінарних підходів і дослідницьких процедур, теоретичні напрацювання провідних фахівців історії війн, конфліктології, політології, міжнародного права, соціальної психології, воєнної антропології, усної історії й історії повсякдення, а також сучасний термінологічний апарат. Наукова новизна та висновки. Здійснено ретроспективу українсько-російських відносин крізь призму нинішньої війни, у міждисциплінарному полі осмислення котрої перебувають її історичні передумови, причини, можливі наслідки, міжнародно-правові, ідеологічні, політичні, дипломатичні, воєнні, економічні, соціальні, етнічні, конфесійні, морально-психологічні й інші аспекти. Активне опрацювання історичних компонентів цієї проблематики дає змогу не лише концептуалізувати, а також теоретизувати її, але й вийти на низку важливих узагальнень і практичних рекомендацій.