Сучасний стан археоботанічних досліджень в Україні - Пашкевич, Г.О. (Археологія і давня історія України, 2020)
Палеоетноботанічні дослідження, розпочаті в Інституті археології АН УРСР в кінці 1970-х рр. на пропозицію Д. Я. Телегіна, співпали з часом становлення палеоетноботаніки (археоботаніки) як науки. За майже сорокарічний період досліджень отримано для території України характеристику складу культурних рослин та супроводжуючих бур’янів від неоліту до середньовіччя включно. Поява в останні десятиріччя в руках археоботаніків Європи нового інструментарію (скануючий електронний мікроскоп), нових методів досліджень викопних решток рослин (хімічний аналіз мікрорешток за допомогою мас-спектрометра, генетичні дослідження давніх ДНК, аналіз стабільних ізотопів та ін.) значно розширили результативність вже опублікованих даних.