Особливі діти. Персональний орнамент у дитячих похованнях маріупольського типу - Михайлова, Н.Р. (Археологія і давня історія України, 2020)
Численні поховання маріупольського типу (Україна) супроводжувались багатим поховальним інвентарем. Окремі дитячі поховання мали особливий інвентар, зокрема, прикраси, які можуть слугувати джерелом для визначення соціального та сакрального статусу дитини (Маріуполь, Вовниги, Ненаситець, Осипівка, Вільнянка тощо).