Керамічні люльки для куріння тютюну з фігуративними зображеннями - Чекановський, А.А. (Археологія і давня історія України, 2021)
Стаття присвячена керамічним люлькам для паління тютюну XVII—XIX ст., виконаним у формах, що зображають людську голову чи обличчя, побутові предмети, тварин або їхні частини. В результаті запозичень з середини XVII ст. деяку кількість люльок південно-східного типу почали виготовляти з чашечками для тютюну у вигляді людської голови або тільки із зображенням обличчя. Різні фасони фігуративних люльок у XVIIІ ст. розповсюджуються на великій території від Волині до Слобожанщини і Північного Причорномор’я. Автор вважає, що люльки із зображеннями людей, тварин і предметів не запозичені з володінь Османської імперії, а є продуктом розвитку європейського, в тому числі і українського, ремесла і декоративно-ужиткового мистецтва.