Праблемныя пытанні і перспектывы вывучэння дзіцячага пахавальнага інвентару Старажытнай Русі (у кантэксце сінхронных еўрапейскіх могільнікаў) - Макоўская, В.А. (Археологія і давня історія України, 2021)
У дадзеным артыкуле робіцца спроба акрэсліць некаторыя праблемныя пытанні і актуальныя накірункі вывучэння інвентару дзіцячых пахаванняў у раннім Сярэднявеччы. Разглядаюцца такія аспекты як наяўнасць або адсутнасць інвентару ў дзіцячых пахаваннях, яго сацыяльнае, гендарнае, узроставае значэнні. У якасці прыкладаў і аналогій выкарыстоўваюцца дзіцячыя пахаванні Усходняй і Цэнтральнай Еўропы, а таксама з некаторых добра вывучаных тэрыторый Заходняй Еўропы.