Міркування щодо концепцій культурогенезу - Отрощенко, В.В. (Археологія і давня історія України, 2021)
Статтю присвячено дискусії довкола осередків культурогенезу, яка трансформувалась впродовж останніх років у зіставлення осередково-пульсаційної та осередково-акумулятивної концепцій культурогенезу з виходом на періодизацію бронзової доби півдня Східної Європи з позицій археології чи преісторії.