Феномен фронтиру у соціокультурному контексті - Іванова, С.В. (Археологія і давня історія України, 2021)
У статті йдеться про можливість інтерпретації археологічного матеріалу в аспекті теорії фронтиру та його виміру у соціокультурному контексті. Висвітлено історіографію питання, можливість реконструкції міжкультурних відносин в умовах фронтиру. Проаналізовано Південно-Західний і Балкано-Карпатський фронтири, розглянуто основні культури фронтирних зон пізнього енеоліту — доби ранньої бронзи. Окрему увагу приділено ямній культурно-історичній спільноті, особливо її західному ареалу, пов’язаному з буджацькою культурою.