Рільництво у населення степового Дніпровського Лівобережжя у середині II тис. до н. е. - Гершкович, Я.П.; Герасименко, Н.П. (Археологія і давня історія України, 2021)
У статті розглядається рівень розвитку рільництва у населення сабатинівської культури Північного Причорномор’я пізньої бронзової доби. Нові безсумнівні докази існування місцевого рільництва, в тому числі у відкритому степу, надають палінологічні дані. За добу пізньої бронзи рослинність зазнала значної мезофітикації. Значне зволоження клімату безперечно створювало сприятливі умови для розвитку давнього рільництва. Польові угіддя знаходились поруч із поселеннями.