Статуетки серезліївського типу як фактор контактів за доби пізнього енеоліту - Рассамакін, Ю.Я. (Археологія і давня історія України, 2021)
У зв’язку зі знахідкою нової статуетки серезліївського типу на поселенні майкопської культури «Чекон» в Прикубанні, дається порівняльний аналіз цієї знахідки зі статуетками, відомими в похованнях доби пізнього енеоліту у Дніпро-Бузькому межиріччі та Криму. Автор вважає знахідку з Прикубання якісною імітацією, а посередниками у появі такого типу антропоморфної пластики далеко від основної зони її розповсюдження могло бути мобільне населення, яке залишило на теренах степового Причорномор’я поховання животилівсько-вовчанського типу.