Корабельна троща кінця ІV — початку ІІІ ст. до н. е. поблизу Кінбурнської коси - Герасімов, В.Є.; Рейда, Р.М.; Смирнов, О.І.; Прейс, П.; Лоізоу, Є. (Археологія і давня історія України, 2021)
Протягом сезонів 2018—2019 рр. міжнародна підводна археологічна експедиція здійснила дослідження в акваторії Тендрівської та Кінбурнської кіс на шельфі Чорного моря. Основні дослідження були зосереджені неподалік узбережжя біля північної частини Тендрівської коси, затоки Тендра та північно-західного краю Кінбурнської коси. На додаток до візуальної розвідки, водолази використовували ехолоти, гідролокатор та боковий сканер. В результаті було складено батиметричну карту. У початковій частині досліджень робота обмежувалася картографуванням та фотографуванням відкритих обєктів. Під час цих робіт було виявлено та розчищено місце корабельної трощі кінця IV — початку III ст. до н. е. Вдалося ідентифікувати фрагмент нижньої частини корпусу судна довжиною 9,45 м, що добре зберігся. Зафіксовано in situ баластне каміння, керамічний матеріал з вантажу, свинцеву обшивку та елементи конструкцій донної частини судна. Після очищення від піску за допомогою гідроежектора вцілілої частини корпусу корабля було проведено відео- та фотофіксацію. Внаслідок цих робіт були зроблені масштабні фотомозаїки об’єкта та його 3D-моделі. Стан дерев’яного корпусу відмінний, збереглися технологічні отвори, з’єднання, бронзові та залізні цвяхи.