Прикраси із мушель у вбранні ранньосередньовічних слов’ян - Володарець-Урбанович, Я.В. (Археологія і давня історія України, 2021)
У статті розглянуто знахідки мушель, виявлених у складі кількох дніпровських скарбів першої й другої хронологічних груп за О. О. Щегловою, інгумації з речами кола «старожитностей антів» та на поселенні празької культури. Низка таких прикрас виявлена і на роменських пам’ятках. Проаналізовано шляхи появи підвісок із мушель і варіанти їх використання у вбранні слов’ян.