Меч скіфського часу зі Слов’янська. Реставрація та опис - Киркач, В.А. (Археологія і давня історія України, 2021)
Опубліковано опис ходу реставрації скіфського меча V ст. до н. е. з фондів Слов’янського краєзнавчого музею. Первинний стан його збереження, а також температура і волога повітря при якій експонат зберігався, привів його до консерваційно-реставраційних та переконсерваційних робіт. Меч потрапив до нашого музею в 2017 р. і мав дуже поганий стан збереження. Поверхня мала значний корозійний наліт. На елементах руків’я та окремих ділянках леза отворилося розшарування металу. У статті описано меч скіфського часу та його реставрація, а саме: стан збереження, розміри, етапи та технологія консервації і переконсервації. Актуальною проблемою залишається забезпечення правильних умов зберігання археологічного заліза у фондах музею та наявність кваліфікованих співробітників на місцях для швидкого реанімування експонатів.