Великий Шовковий шлях, якого не було - Хазанов, А.М. (Археологія і давня історія України, 2022)
У статті йдеться про формування, зміст та розуміння поняття «Великий Шовковий шлях». Автор доводить, що трансконтинентальної торгівлі шовком між Китаєм та країнами Близького Сходу і Європи в сучасному економічному розумінні у давнину не існувало. Торговельні зв’язки на так званій «трасі Великого Шовкового шляху» були спорадичними, нерегулярними та залежали від багатьох зовнішних чинників. Більш-менш стабільні торговельні операції між Китаєм та Заходом сформувалися лише у пізньому середньовіччі.