Вплив природних чинників на виникнення великих скіфських городищ та розвиток торговельних шляхів - Мінаєва, Н.І. (Археологія і давня історія України, 2022)
У статті розглянуто вплив змін природного середовища на історичні процеси, які відбувалися на території степової та лісостепової зон України XV—V ст. до н. е. Визначається, що однією з визначальних причин виникнення великих скіфських городищ був саме природний фактор. Зміна кліматичної обстановки в степовій зоні призвело, практично, до повного відтоку населення з її території в XІ—V ст. до н. е. Встановлення на півдні України більш сприятливого клімату, який почався в VІІ ст. до н. е., привело до збільшення чисельності населення в лісостеповій зоні та утворення великих скіфських городищ на її території. У статті також розглянкто питання щодо виникнення і функціонування головних торговельних шляхів, які існували на території Північного Причорномор’я в цей час.