Підгірцівська група пам’яток Середнього Подніпров’я: стан та перспективи дослідження - Ржевуська, С.С. (Археологія і давня історія України, 2022)
У статті розглянуто історію та історіографію дослідження підгірцівської групи пам’яток VI—IV ст. до н. е. на території Верхнього та Середнього Подніпров’я. Виокремлено етапи за особливостями та рівнем проведення досліджень — від накопичення матеріалів до їх інтерпретації. Наведено дані про актуальний каталог пам’яток, окреслено хронологічні та територіальні межі групи у контексті поселенської структури скіфського часу. Обґрунтовано використання особливих ажурних бронзових (біметалевих) прикрас, а саме дисків та шпильок із навершям у вигляді здвоєних щитків або ж розетти, виконаних у техніці лиття за восковою моделлю, в якості культурних та хронологічних маркерів підгірцівської групи пам’яток. Подальші аналітичні побудови полягатимуть у розробці окреслених питань і реконструкції етнокультурного розвитку на території Середнього Подніпров’я VII—IV ст. до н. е. в цілому.