Археологічні дослідження на території Північного бастіону Старого замку (Пільна брама) в Кам’янці-Подільському в 2019 році - Нечитайло, П.О.; Левінзон, Є.Ю.; Болтанюк, П.А. (Археологія і давня історія України, 2022)
У статті опубліковано результати археологічних досліджень, проведених внаслідок обвалу частини стіни Північного бастіону Старого замку в районі колишньої Пільної брами в м. Кам’янець-Подільський. Увагу зосереджено на описі стратиграфічної ситуації, конструктивних особливостей виявлених фортифікаційних об’єктів (укріплення чорноліської культури, залишки Пільної брами та підземної бойової галереї), археологічного матеріалу, представленого знахідками західнотрипільської і чорноліської культур, доби середньовіччя — раннього модерного часу XIII—XVII ст.