Явище спінового переходу в рідкокристалічному комплексі заліза(ІІ) на основі ліганду триподандного типу - Середюк, М.Л.; Знов'як, К.О.; Фрицький, І.О.; Гаспар, А.Б.; Гютліх, Ф. (Украинский химический журнал, 2012)
Методами магнетохімії, ⁵⁷Fe месбауерівської спектроскопії та ренгенофазового аналізу досліджено новий рідкокристалічний комплекс [FeᴵᴵL](PF₆)₂ на основі симетричного триподанда з С20-алкільними замісниками, похідного трис(2-аміноетил)аміну. Встановлено, що комплекс проявляє неповний спіновий перехід нижче 100 К, а при нагріванні зазнає плавлення з утворенням смектичної рідкокристалічної фази.