Методи математичного моделювання та оптимізація умов амперометричного визначення солей полігексаметиленгуанідіну - Нечипорук, В.В.; Болотін, О.В.; Куманьова, М.О.; Ткач, В.І. (Украинский химический журнал, 2012)
З використанням методів математичного моделювання досліджено кінетику та механізм основних електроаналітичних процесів, які протікають під час амперометричного визначення органічних катіонів різних солей полігексаметиленгуанідіну (ПГМГ) та продукту їхньої деструкції — гексаметилендіаміну. Для теоретичного аналізу часової поведінки аналітичного сигналу в залежності від параметрів електрохімічної системи та виявлення основних факторів впливу на аналітичний ефект проведено узагальнення кінетичної моделі електроаналітичних процесів, яка розглядалась в наших попередніх роботах [10, 11], на випадок наявності n-проміжних продуктів. Запропоновано математичну модель динаміки електроаналітичних процесів, яка грунтується на системі звичайних диференційних рівнянь з n-компонентами. На підставі аналітичних та чисельних досліджень математичної моделі сплановано лабораторні експерименти з визначення оптимального часу фіксації граничного струму після додавання титранту (τопт) та розроблено методику амперометричного визначення солей полігексаметиленгуанідіну.