Закономірності розподілу фенольних сполук між органічною та водною фазами - Ніколаєвський, А.М.; Івлєва, Т.М.; Виноградов, В.В. (Украинский химический журнал, 2012)
Досліджено закономірності розподілу фенольних сполук різної природи між органічною і водною фазами – фактору, з яким пов’язані особливості дії антиоксидантів у гетерогенних системах. Визначено коефіцієнти розподілу для ряду фенолів. Встановлено, що цей параметр не залежить від іонної сили розчину та температури, але зростає зі збільшенням діелектричної сталої (e) органічного розчинника; у разі флавоноїдів, фенолкарбонових і оксикоричних кислот — збільшується зі зменшенням рН водної фази від 8.3 до 1.0, тоді як для пірокатехіну, гідрохінону, іонолу та його похідних він практично не змінюється, що пов’язано з особливостями кислотної дисоціації сполук у водних розчинах.