Пам’ятка архітектури місцевого значення – приміщення Чернігівського обласного філармонічного центру - Косаченко, В. (Сiверянський літопис, 2022)
Мета статті – розглянути історію пам’ятки архітектури місцевого значення – Дому Миколаївського єпархіального братства святого Михаїла, сучасного приміщення Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм; дослідити випробування, які випали на долю будівлі в різні історичні періоди. Наукова новизна статті полягає в детальному викладі історії пам’ятки архітектури. Зосереджено увагу на організаціях та установах, які в різні історичні періоди функціонували в будівлі, схарактеризовано їхні основні напрями діяльності. Методологічну основу роботи становлять принципи цілісності, систематичності, історизму та об’єктивності, завдяки чому вдалося досягти неупередженості та забезпечити комплексність дослідження. Під час написання статті використано загальні методи дослідження – емпіричні та теоретичні, а також спеціальні методи історичного дослідження. Висновки відповідають сформульованій меті дослідження: простежено історію пам’ятки архітектури місцевого значення від моменту закладення будівлі 1911 р. й до сьогодення, висвітлено її значущість як важливого осередку культурно-просвітницького життя міста Чернігова.