Фазові діаграми бінарних систем капронату кадмію з капронатами одно- і двовалентних металів - Асаула, В.М.; Мирна, Т.А.; Яремчук, Г.Г.; Волков, С.В. (Украинский химический журнал, 2012)
Методами диференційного термічного аналізу та поляризаційної політермічної мікроскопії досліджено фазові рівноваги в бінарних системах капронату кадмію з капронатами літію, натрію, калію, цинку і стронцію. У всіх системах утворюються граничні чи проміжні рідкокристалічні розчини смектичної А модифікації. Встановлено, що індукування рідкокристалічної фази в бінарних системах з немезогенними капронатами літію та цинку відбувається внаслідок латентного мезоморфізму капронату кадмію. Визначено концентраційні інтервали утворення оптично ізотропних і анізотропних стекол.