Темплатний ефект катіона металу при алкілуванні трет-бутилтетрагідроксикалікс|4|арену в ДМСО - Полiщук, К.А.; Іщенко, В.В.; Бойко, В.І.; Хиля, В.П.; Кальченко, В.І. (Украинский химический журнал, 2013)
Досліджено вплив темплатного ефекту катіона металу (Na, K, Cs) на стереохімічний результат реакції алкілування за Вільямсоном трет-бутилтетрагідроксикалікс[4]арену в ДМСО. Запропоновано препаративні методи синтезу тетрапропоксикалікс[4]аренів у конформаціях конус, частковий конус та 1,3-альтернат.