Анні Ерно як феномен Нобелівської премії з літератури (Нобелівська премія з літератури 2022 року) - Романова, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
Нобелівську премію з літератури у 2022 р. присуджено французькій письменниці Анні Ерно (Annie Ernaux) за «мужність та клінічну точність, з якими вона розкриває коріння, походження, відчуження та колективні обмеження особистих спогадів». Як зазначають у Нобелівському комітеті, у своїх творах вона «послідовно та під різними кутами зору розглядає життя, позначене значними відмінностями щодо статі, мови та класу. Анні Ерно явно вірить у визвольну силу письма. Її роботи безкомпромісні й написані простою, вичищеною мовою. І коли вона з великою сміливістю та гостротою розкриває агонію класового досвіду, описуючи сором, приниження, ревнощі чи нездатність побачити, ким ти є, то досягає чогось чудового і тривалого».