Синтез та нелінійні властивості твердих розчинів AgNb₁₋ₓTaₓO₃ - Суслов, О.М.; Дурилін, Д.О.; Овчар, О.В.; Білоус, А.Г. (Украинский химический журнал, 2013)
Одержано полікристалічні нелінійні матеріали на основі твердих розчинів AgNb₁₋ₓTaₓO₃ (ANT) зі структурою перовскіту, вивчено хімічні перетворення при їх твердофазному синтезі. Встановленовплив легкоплавких домішок Zn₂TiO₄ та ZnB₂O₄ на температуру спікання кераміки ANT, її фазовий склад і мікроструктуру. Вперше, за рахунок введення легкоплавких домішок Zn₂TiO₄ і ZnB₂O₄ у склад ANT, при спіканні на повітрі отримано однофазну щільну кераміку з високим рівнем діелектричних властивостей (e~400—470, tgδ ~10⁻²). Знайдено, що у випадку 1—2 % мас. Zn₂TiO₄ величина відносного коефіцієнту нелінійності nR матеріалу досягає ~10 % при відносно невисокій напруженості поля (Е =3×10⁶ В/м).