Електроосадження сплаву Ni—W із цитратно-пірофосфатного електроліту - Бик, С.В.; Берсiрова, О.Л.; Кублановський, В.С. (Украинский химический журнал, 2013)
Запропоновано полілігандний цитратно-пірофосфатний електроліт для отримання якісних однорідних покриттів сплавом нікель—вольфрам. Встановлено вплив зміни параметрів електролізу (густина струму, рН, температура) на вміст вольфраму у сплаві. На мідній підкладці отримано покриття Ni—W із високою адгезією до основи, які мають високу корозійну стійкість. Встановлено, що перенапруга виділення водню на сплаві нікель—вольфрам, отриманому з цитратно-пірофосфатного електроліту, є нижчою, ніж на платині, за рахунок появи так званого спiлловер-ефекту. Виявлено електрокаталітичні властивості сплаву нікель—вольфрам у реакції окислення етанолу, що може бути використано для заміни благородних металів у розробках ефективних електродів для паливних елементів.