Мовна естетика образу місто у поетичних текстах Б.-І. Антонича - Сенькович, О. (Культура слова, 2021)
У статті запропоновано аналіз засобів мовно-естетичної репрезентації образу місто у поетичних текстах Б.-І. Антонича. Продемонстровано специфіку індивідуально-авторської картини світу у цьому тематичному сегменті, особливу увагу звернено на кореляцію поетичної традиції та новаторства. Визначено й описано продуктивні лексико-семантичні й тропеїчні моделі опису міста. Встановлено, що контекстуальні вживання номінації місто та її поетичних конкретизаторів у поезії Б.-І. Антонича здебільшого пов’язані з прямим, номінативним значенням. Як носій культурно-естетичної інформації, номінація місто також часто переосмислюється, виформовує нові лексико-асоціативні зв’язки, зумовлені індивідуальним досвідом автора, його особистісними креативними та естетичними уподобаннями.